2023 Lexus RZ 450e: První elektrický model od Lexusu

2023 Lexus RZ 450e: První elektrický model od Lexusu

V posledních osmi dnech jsem měl možnost řídit 2023 Lexus RZ 450e, což je první plně elektrický model od této renomované automobilky. Tento vůz je vybaven elektrickým pohonem s dvěma motory a baterií o kapacitě 71,4 kWh. V tomto článku se podíváme na klíčové vlastnosti, výhody a nevýhody tohoto vozu, abychom zjistili, zda je to správná volba pro vás.

Klíčové poznatky

  • Pohonný systém: Dva motory a elektrická baterie.
  • Dojezd: Odhadovaný dojezd 196-220 km, což je podprůměrné.
  • Jízdní vlastnosti: Rychlé zrychlení a příjemné řízení.
  • Interiér: Kvalitní materiály a moderní technologie.
  • Nevýhody: Krátký dojezd a problémy s nabíjením.

Pohonný systém a výkon

Lexus RZ 450e je vybaven dvěma elektrickými motory, které poskytují výkon přes 300 koní. Odhadované zrychlení z 0 na 100 km/h je přibližně 5 sekund. Jízdní zážitek je příjemný, i když se může zdát, že je vůz trochu „otupělý“. Nicméně, je rychlý a obratný, což z něj dělá zábavného společníka na silnici.

Dojezd a nabíjení

Jedním z největších nedostatků RZ 450e je dojezd. Lexus uvádí, že s 20palcovými koly je dojezd odhadován na 196 km, zatímco s 18palcovými koly na 220 km. V praxi jsem však zjistil, že maximální dojezd, který jsem dosáhl, byl 187 km, a to bez zapnuté klimatizace. S klimatizací se dojezd zkracuje o dalších 30 km, což je značný problém.

Interiér a technologie

Interiér RZ 450e je jedním z jeho největších pozitiv. Vůz je vybaven digitálním přístrojovým panelem, který je intuitivní a snadno ovladatelný. Na volantu se nachází několik přizpůsobitelných ovládacích prvků, i když jejich funkčnost může být občas pomalá. Klimatizace, vyhřívaná a ventilovaná sedadla a bezdrátové nabíjení telefonu jsou dalšími skvělými funkcemi, které zvyšují komfort.

Závěr

Celkově jsem si užil čas strávený v Lexus RZ 450e. Vůz nabízí skvělé funkce, jako je 360° kamera, vyhřívaná sedadla a moderní technologie. Nicméně, krátký dojezd a problémy s nabíjením jsou vážné nedostatky, které mohou odradit potenciální kupce. Pokud hledáte vůz s delším dojezdem, doporučuji prozkoumat i jiné možnosti na trhu. Lexus RZ 450e je skvělý vůz, ale jeho dojezd je pro mě zásadním problémem, který nelze přehlédnout.

Tags