Karma Rivero: Zajímavý hybrid s fascinující historií

Karma Rivero: Zajímavý hybrid s fascinující historií

Karma Rivero z roku 2018 je fascinující hybridní automobil, který spojuje elektrickou energii s benzínovým generátorem. Tento vůz, který byl vyvinut po krachu Fisker Automotive, přináší unikátní design a technologii, která zaujme každého milovníka automobilů.

Klíčové poznatky

  • Zajímavá historie: Karma Rivero je nástupcem Fisker Karma, který byl vyvinut po bankrotu původní společnosti.
  • Hybridní pohon: Vůz kombinuje 2.0 litrový turbo motor s elektrickými motory, což mu dává výkon 403 koní a točivý moment 981 Nm.
  • Design a technologie: Unikátní design a moderní technologie, včetně solárního panelu na střeše.

Historie a pozadí vozu

Karma Rivero, jak jej známe dnes, má fascinující příběh. Původně byl vyvinut společností Fisker Automotive, která se dostala do problémů a nakonec zkrachovala. V roce 2014 koupila čínská společnost veškeré vybavení a technologie Fisker a přestěhovala je do Kalifornie, kde začala vyrábět vozy pod novým názvem Karma Automotive. Rivero je téměř identickou kopií Fisker Karma, avšak s mnoha vylepšeními.

Pohon a výkon

Pod kapotou Rivero se nachází 2.0 litrový turbo motor, který slouží jako generátor pro dva elektrické motory umístěné na zadní nápravě. Tento hybridní systém poskytuje výkon 403 koní a ohromující točivý moment 981 Nm. Přestože čísla vypadají impozantně, při jízdě se vůz nezdá tak rychlý, jak by se dalo očekávat. V režimu sport se motor aktivuje a poskytuje lepší akceleraci, ale celkově je jízda spíše pohodlná než sportovní.

Jízdní vlastnosti

Karma Rivero je klasifikována jako subkompaktní vůz, což je překvapivé vzhledem k jeho velikosti. Jízda je příjemná, ale řízení je poněkud těžké, což je očekávané u většího vozu. Vůz je vybaven různými jízdními režimy:

  1. Stealth: Plně elektrický režim.
  2. Sustain: Aktivuje benzínový motor pro dobíjení baterie.
  3. Sport: Kombinuje oba motory pro maximální výkon.

Interiér a technologie

Interiér Rivero je moderní a stylový, s digitálním přístrojovým panelem, který poskytuje všechny potřebné informace bez zbytečného přeplnění. Vůz je vybaven infotainment systémem s Apple CarPlay a Android Auto, což je velké zlepšení oproti původnímu Fisker Karma. Nicméně, prostor na zadních sedadlech je velmi omezený, což může být pro některé cestující nepohodlné.

Exteriér a design

Karma Rivero se vyznačuje jedinečným a kontroverzním designem, který připomíná futuristické automobily z videoher. Na střeše se nachází solární panel, který může přidat několik kilometrů do dojezdu, pokud je vůz vystaven slunečnímu záření. Vůz je také vybaven 22palcovými koly, což přispívá k jeho impozantnímu vzhledu.

Závěrečné myšlenky

Karma Rivero je zajímavým příkladem automobilového inženýrství, které kombinuje elektrickou a benzínovou technologii. I když má své nedostatky, jako je omezený prostor na zadních sedadlech a malý zavazadlový prostor, jeho unikátní design a historie z něj činí fascinující automobil. Pro milovníky automobilů, kteří hledají něco jiného než běžné elektrické vozy, může být Karma Rivero skvělou volbou.

Tags