Jízda v historickém Ford Model A pickup: Zážitek z roku 1931

Jízda v historickém Ford Model A pickup: Zážitek z roku 1931

Dnes se podíváme na fascinující jízdu v historickém Ford Model A pickup z roku 1931. Tento automobil, který je ikonou své doby, nám přináší nejen nostalgii, ale i jedinečný zážitek z řízení, který je dnes již vzácností.

Klíčové poznatky

  • Motor a výkon: 3.3 litrový inline čtyřválec s výkonem 25-36 koní.
  • Převodovka: Třírychlostní manuální převodovka, která vyžaduje dvojnásobné spojkování.
  • Interiér: Velký volant, jednoduché ovládání a žádné moderní prvky jako držáky na nápoje.
  • Prostor: Omezený prostor pro řidiče, ideální pro menší postavy.
  • Vzhled: Krásná tmavě červená barva s tradičními dřevěnými slatěmi na korbě.

Motor a výkon

Pod kapotou Ford Model A pickup se nachází 3.3 litrový inline čtyřválec, známý jako 201 kubických palců. Tento motor, i když má skromný výkon mezi 25 a 36 koňmi, vyniká svou točivou silou. Je to motor, který byl v té době běžně používán i v traktorech Ford.

Převodovka je třírychlostní manuální, což znamená, že řidič musí být obeznámen s dvojnásobným spojkováním, aby se vyhnul poškození převodovky. Jízda je tak trochu umění, které vyžaduje trpělivost a praxi.

Jízda a ovládání

Jízda v tomto pickup je zážitkem sama o sobě. Pohodlí je sice omezené, ale to je součástí kouzla tohoto vozu. Oproti jiným modelům A má pickup tužší odpružení, což je dáno přidanou listovou pružinou vzadu, aby zvládla větší zátěž. Viditelnost je dobrá, ale řízení je spíše vágní, což je typické pro vozy té doby.

Interiér a ovládání

Interiér Ford Model A pickup je minimalistický. Velký volant dominuje palubní desce, kde najdeme jednoduché ovládací prvky. Mezi nimi je i ruční plyn, který slouží jako jakási „pseudokontrola rychlosti“. Místo moderních prvků, jako jsou držáky na nápoje, zde najdeme pouze základní ovládání.

Sedadlo je benčové a nemá bezpečnostní pásy, což bylo v té době zcela běžné. Pro větší postavy může být prostor v přední části vozu poněkud stísněný, a proto se doporučuje zvolit variantu s více prostorem, jako je dvoudveřový sedan.

Exteriér a design

Na zadní části pickup najdeme dřevěné slatě, které dodávají vozu tradiční vzhled. Tento model byl k dispozici v různých barvách, což vyvrací mýtus, že všechny Model A byly černé. Tato konkrétní verze má krásnou tmavě červenou barvu s elegantními pruhy.

Zajímavostí je, že chladič má černý kryt, což je standardní pro pickupy, ale ne pro jiné modely A. To je důležitý detail, který pomáhá rozlišit pickup od ostatních variant.

Závěrečné myšlenky

Jízda v Ford Model A pickup je jako cesta časem. Tento automobil, který byl vyroben před více než 90 lety, nabízí jedinečný pohled na to, jak vypadalo řízení v minulosti. Je to jednoduché, ale přesto fascinující vozidlo, které přináší vzpomínky a nostalgii.

Pokud máte možnost, neváhejte a vyzkoušejte jízdu v tomto historickém voze. Je to zážitek, který stojí za to, a určitě vás přenese do doby, kdy byl automobil symbolem svobody a pokroku.

Tags