Mazda MX5 Grand Touring 2024: Zážitek z jízdy, který si zamilujete

Mazda MX5 Grand Touring 2024: Zážitek z jízdy, který si zamilujete

V posledních sedmi dnech jsem měl tu čest řídit Mazda MX5 Grand Touring 2024. Tento sportovní vůz, vybavený 2.0 L inline 4 motorem a šestistupňovou manuální převodovkou, mě naprosto okouzlil. Pojďme se podívat na to, co nového přináší a jaké jsou mé dojmy z jízdy.

Klíčové poznatky

  • Nový elektrický posilovač řízení s aktualizovaným softwarem.
  • LED denní svícení a nové LED zadní světla.
  • Vylepšený přístrojový panel pro lepší čitelnost.
  • Nový infotainment systém s 8.8″ dotykovou obrazovkou.
  • Základní motor 2.0 L s výkonem 181 koní.
  • Vynikající jízdní vlastnosti a přesné řízení.

Novinky pro rok 2024

Mazda MX5 Grand Touring 2024 přináší několik vylepšení, která stojí za zmínku. Nejvýraznější změnou je nový elektrický posilovač řízení, který byl aktualizován jak mechanicky, tak softwarově. Osobně jsem však nezaznamenal výrazný rozdíl v jízdních vlastnostech, což může být způsobeno tím, že jsem vůz testoval v běžném provozu, nikoli na závodní dráze.

Dalšími novinkami jsou LED denní svícení a nová LED zadní světla, které dodávají vozu modernější vzhled. Vůz je k dispozici v nové barvě Arrow Gray, která vypadá opravdu skvěle. Přístrojový panel byl také aktualizován pro lepší čitelnost, i když rozdíl mezi verzí 2023 a 2024 je minimální.

Motor a převodovka

Pod kapotou se nachází 2.0 L inline 4 motor, který byl poprvé představen v roce 2016. I když nedošlo k žádným zásadním změnám, výkon 181 koní je stále dostatečný pro zábavnou jízdu. Šestistupňová manuální převodovka je skvělá, s přesným řazením a příjemnou odezvou. Pro ty, kteří preferují automat, je k dispozici také šestistupňová automatická převodovka.

Jízdní vlastnosti

Jízda v Mazdě MX5 je jako prodloužení vašeho těla. Každý řazení je přesné a řízení je velmi intuitivní. I za deště se vůz choval stabilně a bezpečně, což mě překvapilo, protože jsem měl obavy z jízdy v dešti na sportovním voze. MX5 je skutečně spolehlivý společník na silnici.

Interiér a technologie

Interiér vozu je modernizován s novým 8.8″ infotainment systémem, který podporuje Apple CarPlay a Android Auto. Přístrojový panel je přehledný a snadno čitelný. Sedadla jsou pohodlná, i když pro vyšší postavy může být prostor omezený. Klimatizace je jednoduchá, bez zbytečných komplikací, což je pro mě plus.

Exteriér a design

Vzhled vozu je stále atraktivní, i když nové kola pro rok 2024 mě příliš nenadchla. LED světla a celkové proporce vozu zůstávají jedny z nejlepších v segmentu. Střecha je snadno ovladatelná, což je další plus pro ty, kteří chtějí užívat jízdu s otevřenou střechou.

Závěrečné myšlenky

Po týdnu stráveném s Mazdou MX5 Grand Touring 2024 jsem si uvědomil, že i když mi chybí některé moderní funkce jako adaptivní tempomat nebo automatiky pro podřazování, tento vůz má něco, co mnohé moderní automobily postrádají – pocit z jízdy. Je to auto, které vás nutí milovat řízení a užívat si každou chvíli strávenou za volantem. MX5 je pro mě symbolem radosti z jízdy a rozhodně se těším na to, až si ho pořídím do své garáže.

Tags